Zakelijk krediet
Waar kun je het best een zakelijke lening afsluiten? De grootbanken Rabo, ING en ABN AMRO domineren de Nederlandse markt ook bij de zakelijke kredieten. Er zijn echter een paar uitdagers bijgekomen die marktaandeel aan het winnen zijn. KNAB , Triodos en Bunq bank zijn de nieuwe namen waar steeds meer ZZP-ers naar overstappen.
KNAB
KNAB (een omdraaiing van het woord ‘bank’) is een 100% dochter van verzekeraar Aegon en trekt steeds meer klanten naar zich toe. De grootste pluspunten van KNAB zijn de lage bankkosten, goede klantenservice, redelijke spaarrente en de handige tools. Zo is men met slimme alerts direct op de hoogte van bepaalde bij- en afschrijvingen. Mutaties kunnen direct bijgewerkt worden in het boekhoudpakket. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel ZZP-ers en kleine bedrijven voor KNAB kiezen.
Bunq bank
Bunq is een nieuwkomer en bij veel Nederlanders onbekend. Het bedrijf kreeg zijn bank licentie in november 2015. Bankieren gaat bij Bunq veelal via een app op de smartphone. Een bankrekening is gratis en een bankpasje kost nog geen 10 euro. Ook Bunq moet geld verdienen en dit doen ze o.a door geld te rekenen als je pint (4 cent) of geld opneemt bij een PIN automaat (80 cent) .
ING
ING en de Rabo bank zijn de marktleiders in Nederland. Beide banken stellen hoge eisen om een zakelijk krediet af te sluiten. MKB bedrijven en ZZP-ers moeten degelijke cijfers presenteren willen ze in aanmerking komen voor een zakelijke lening. ING stelt starters als eis dat prognoses in het ondernemingsplan worden gecertificeerd door een erkend accountantskantoor.
Overige aanbieders
Een zakelijke lening afsluiten kan men ook bij B2Business Leningen, Funding Circle, OPR Bedrijfskrediet, Atlantis Financiers en Spotcap. Deze financiers hebben allemaal hun eigen werkwijze. Jaarcijfers zijn niet altijd verplicht om een zakelijk krediet aan te vragen. Ook vindt er soms geen BKR toetsing plaats. Heeft men gedegen omzetcijfers en/of een goed onderpand dan is dit een goede uitgangspositie voor een zakelijke lening.
Overstappen
Volgens onderzoek blijven veel ondernemers hun oude bank trouw omdat het ook hun bank is voor prive zaken. Er is een overstapservice tussen de banken onderling maar ondernemers maken daar veel te weinig gebruik van terwijl ze er juist wel geld mee kunnen besparen. Aan de ene kant is het gemakzucht maar er is ook koudwatervrees om over te stappen. Echter de procedure van de overstapservice is eenvoudig. De klant download een overstapformulier, vult het in en stuurt het met de post naar de nieuwe bank. Een overstap naar een andere bank betekent wel dat men een nieuw bankrekeningnummer krijgt. Men zal debiteuren en crediteuren moeten verwittigen dat het bankrekeningnummer veranderd is.
Tags: zakelijke lening afsluiten, KNAB, zakelijk krediet, Bunq, ING, geld lenen met onderpand