Zakelijk krediet aanvragen

lenen kost geld

Recordwinsten in 2017

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde op 26 maart 2018 een artikel over record winsten bij niet financiële bedrijven. De brutowinst voor belasting in deze tak was ruim 217 miljard euro. Het was de hoogste winst ooit sinds de metingen starten in 1995. Vooral bedrijven in de petrochemie doen het erg goed. Een belangrijk element voor de winstgroei is de sterke positie van de euro. Veel ondernemingen hebben een zakelijke lening lopen in een valuta anders dan de euro. Omdat de dollar en het Britse pond minder waard zijn geworden kost zakelijk krediet minder geld. Ook speelt de lage rente een rol. Bedrijven kunnen geld lenen tegen lagere kosten.

Volgens financiële vergelijkingssite Bankr.nl wordt een zakelijke lening steeds vaker aangevraagd bij zakelijke kredietverstrekkers op het internet. Bankr verwijst naar New10 een Fintech bedrijf dat eigendom is van ABN AMRO. Bankr benadrukt dat New10 op een volstrekt andere wijze zakelijke leningen verstrekt dan traditionele banken. Bankr legt uit dat de zakelijke lening aanvraag én afhandeling voor een groot deel geautomatiseerd zijn. Bij de gevestigde banken, zoals Rabo en ING moet je als als ondernemer vaak een week wachten op een persoonlijk gesprek. Daarin worden dan het gewenste werkkapitaal besproken en gekeken naar de best passende bedrijfsfinanciering. Bankr vergelijkt zakelijke leningen die online afgesloten kunnen worden. Momenteel worden op Bankr Bridgefund, B2Businesslening, Qeld en New10 vergeleken. Volgens Bankr is zakelijk lenen via internet helemaal van deze tijd. Het MKB en ook ZZP’ers krijgen online direct te horen hoe hoog hun zakelijke lening kan zijn. Zakelijk lenen kan vaak ook zonder jaarcijfers, zegt Bankr. Wil je via Bankr een zakelijke lening afsluiten, let dan wel goed op de totale rentekosten en voorwaarden.

Zakelijk krediet aanvragen online

Veel MKB bedrijven die een zakelijk krediet aanvragen zijn uitgeweken naar nieuwe kredietverstrekkers op het internet. Een initiatief op dit gebied is kredietverstrekker New10 die in september 2017 werd gelanceerd. De startup is eigendom van ABN AMRO en werkt op een volstrekt andere wijze dan de traditionele banken. Het is mogelijk om binnen 15 minuten een antwoord te hebben op de vraag of een lening mogelijk is. De aanvraag en afhandeling zijn geheel online. De aanvrager uploadt de benodigde gegevens (zoals de jaarcijfers) en het systeem beoordeelt automatisch de aanvraag. Het minimum krediet bij New10 is 20.000 euro. Zou je bij de Rabobank online een zakelijk krediet aanvragen dan moet je een week wachten op een persoonlijk gesprek. Daarin worden dan de mogelijkheden besproken en gekeken naar de beste financiering.

MKB financiering bij gewone bank

Hoe zit het eigenlijk met het zakelijk krediet aan het Nederlandse MKB? Het CBS heeft daar geen recente cijfers van. Volgens een artikel in Follow The Money zijn de gewone banken uitgekeken op het MKB. Er wordt te weinig geld aan verdiend. De banken stellen hoge eisen aan het midden- en kleinbedrijf waardoor de kansen op een krediet sterk zijn geslonken. Banken doen liever zaken met ondernemingen die op de export gericht zijn dan met familiebedrijfjes of startups. In Nederland is de Rabobank een belangrijke verstrekker van MKB-krediet. Het geld komt vaak van de Europese InvesteringsBank (EIB) die het het bedrijfsleven in Europa ondersteunt. De gemiddelde lening van het EIB is 900.000 euro. De Rabobank heeft inmiddels een groot gedeelte van zijn MKB krediet ondergebracht bij de EIB.

Stapelen

De economie groeit weer flink en het bedrijfsleven heeft financiering nodig. De banken echter zijn voorzichtig met het verstrekken van kredieten aan het midden- en kleinbedrijf. Een oplossing die steeds meer gebruikt wordt zijn alternatieve kredieten die gestapeld worden. De Rabobank heeft op zijn website hiervan een voorbeeld gegeven. Een jong bedrijf dat pakketten inpakt voor webshops wilde een zakelijk krediet aanvragen voor een grote machine. De bank spreidde vervolgens het risico. Er werd niet alleen een bancaire lening verstrekt maar ook kon het bedrijf gebruik maken van leasing, factoring, een staatsgarantie en een krediet van de EIB. Zo werd het bedrijf geholpen aan een goede zakelijke lening. Door de staatsgarantie kon de looptijd van de lening verlengd worden. Het bedrijf kon hierdoor lenen tegen een lage rente.

Geld lenen van uw BV

Wilt u de invloed van derden op uw bedrijfsvoering zoveel mogelijk beperken? Dan kan geld lenen van uw eigen BV een prima oplossing zijn. Op de website van de belastingdienst kunt u de voorwaarden lezen waaraan zo’n zakelijk krediet moet voldoen. Zo moet de BV wel aan haar verplichtingen kunnen blijven voldoen en niet in de problemen komen door dit krediet. Ook moet er een rentevergoeding worden afgesproken die marktconform is. Het mag niet voor een vriendenprijsje gaan. Tenslotte moet de lening schriftelijk vastgelegd worden met duidelijke afspraken over de terugbetaling, rente en de zekerheden die geboden kunnen worden.