Telefoon en Bkr

lenen kost geld

Gratis telefoon opnieuw bij Bkr?

Een paar jaar geleden werden ook mobiele telefoonabonnementen geregistreerd bij het BKR. Omdat het BKR en de telecombedrijven het niet met elkaar eens konden worden was de samenwerking gestopt per 1 januari 2011. Sinds die tijd tijd staan betalingsachterstanden op telefoonabonnementen niet langer in de database van het BKR. Echter hier gaat verandering in komen.

De Hoge Raad had in 2014 al besloten dat mobiele telefoon abonnementen met ‘gratis toestel’ onder kredietverlening moesten vallen. Minister Dijsselbloem heeft onlangs besloten dat de regering dit oordeel van de Hoge Raad gaat overnemen. Als men een lening of krediet aangevraagd zal een achterstand in de betaling van een mobiel telefoonabonnement met gratis toestel weer invloed gaan hebben op de toekenning ervan.

Telefoon check bij Preventel

De stichting Preventel bestaat sinds 1997. Het is een samenwerkingsverband tussen de belangrijkste aanbieders van telecommunicatiediensten. De deelnemers zijn KPN, Telfort, Vodafone, T-Mobile, Tele2, Hollandsnieuwe, Online, Ben en Yes Telecom. Het Preventel registreert uitsluitend mensen die een onbetaalde rekening hebben uitstaan bij een van de deelnemende telefoonbedrijven. Dit is een groot verschil met het BKR waar ieder krediet tussen de 500-175.000 euro wordt geregistreerd ongeacht of er een achterstand is in betaling.

Als men geweigerd wordt bij een telefoonmaatschappij kan de reden een registratie zijn bij stichting Preventel. Men moet dan schriftelijk contact opnemen met Preventel met een verzoek tot informatie.
Het verzoek kan niet telefonisch of per email. Wanneer een openstaande vordering (inclusief eventuele extra kosten) is betaald wordt de registratie verwijderd uit Preventel.