Particulier lenen? Niet doen

lenen kost geld

Is het verstandig om geld te lenen van een particulier? De advertenties op het internet beloven een goedkope lening met een standaard lage rente van 4,5%. Binnen 24 uur ontvang je een offerte en wat het precies kost. Is dit mogelijk vraag je je eigen af? De werkelijkheid is (uiteraard) anders. Een rentepercentage van 4.5% wordt alleen gerekend als je minimaal 25.000 euro leent. Om voor zo’n grote lening in aanmerking te komen moet je een goed inkomen hebben en geen negatieve BKR notering. Heb je wel zo’n negatieve notering dan zal je geen geld kunnen lenen bij een gewone bank als de ING, RABO of ABN AMRO.

Negatieve BKR notering

Ook online banken zullen bij een negatieve BKR notering weinig kunnen doen. Een aanvraag voor een krediet bij een website wordt doorgaans doorgestuurd naar een kredietverstrekker. Deze bank beoordeelt je aanvraag aan de hand van je schulden + je betalingsgedrag. Dit kan de bank zien door de grote database van het BKR te raadplegen. Alle leningen en kredieten die hoger zijn dan 500 euro worden daarin geregistreerd. Hier vallen ook postorder bestellingen onder, creditcard aankopen en telefoonkredieten. Op het moment dat de bank ziet dat je achter loopt met aflossen of een achterstand hebt gehad (in de laatste 5 jaar) dan zijn je kansen op een lening verkeken.

Geld lenen van particulier

Een willekeurige advertentie op een fora luidt: Ik ben een particuliere geldschieter die geld leent aan mensen die niet bij de bank terecht kunnen voor een lening en een negatieve bkr codering hebben. Hierna wordt gevraagd om contact op te nemen. Bij deze lening staan ook twee reviews die niets aan duidelijkheid overlaten: een halve ster (van 5 sterren). De reden van de slechte review is dat de kredietverstrekker uit de advertentie eerst om geld vraagt voordat hij de lening kan overmaken. Het is duidelijk dat je hier niet op in moet gaan. Het is helaas wel de praktijk bij particulier lenen. De kredietverstrekker vraagt vooraf geld (soort kosten) voordat hij de aanvraag in behandeling kan nemen. Op het moment dat je het geld overmaakt dan is de kans klein dat je nog iets hoort van de particuliere lener.

Schulden verhandelbaar

Een voormalig voetballer die nu manager is bij een voetbalclub kwam recent in het nieuws toen bekend werd dat hij grote schulden had gemaakt met particulier lenen. Een gedeelte van de schuld was betaald maar een groot gedeelte nog niet. Dit deel was verhandeld aan andere schuldeisers die nu de vorderingen op gaan eisen. Particuliere schuldeisers staan er niet om bekend dat ze zich keurig aan de wettelijke regels houden. Particulier lenen is daarom geen goede oplossing als je schulden hebt.

Kredietbank en minilening

Heb je een schuld van een paar duizend euro dan kun je het best naar de gemeentelijke kredietbank gaan. Deze banken worden bestuurd door de overheid. Ook met een negatieve bkr notering kun je er doorgaans terecht. De kredietbank kan bijvoorbeeld alle kleine schulden samenvoegen tot een gezamenlijke lening van de kredietbank. Deze bank rekent ook een minder hoog rentepercentage. Wil je de administratieve rompslomp besparen en het op eigen kracht doen? Overweeg dan een minilening. Een gewone minilening is tot 800 euro. Mensen die een goede staat van dienst hebben kunnen ook 1500 euro lenen. Een minilening moet volledig terugbetaald worden binnen 30 dagen. Je moet dus goed inschatten of je al het geld terug kunt betalen binnen 30 dagen.