Kredietverstrekkers

lenen kost geld

Bekende kredietverstrekkers namen zijn vaak onderdeel van grotere concerns. Freo bijvoorbeeld (rugsponsor bij PSV) is onderdeel van de Rabobank. MoneYou is een dochteronderneming van ABN AMRO. Ook Defam hoort bij ABN AMRO. Directa is onderdeel van LaSer Nederland BV die op zijn beurt weer een dochteronderneming is van BNP Paribas. Kruidvat brengt zijn leningen onder bij de grote spaanse bank Santander. Ohra bank is een handelsnaam van Delta Lloyd Bank. Interbank, Ribank en De Nederlandse Voorschotbank vallen onder Crédit Agricole Consumer Finance Nederland. ABN AMRO heeft New10 die zakelijke leningen verstrekt.

Lenen bij een dochteronderneming is vaak goedkoper dan bij de grote bank zelf. ING, ABN AMRO en RABO vragen meestal een paar procent meer rente bij het afsluiten van een lening.

Lenen vergelijken

Er zijn diverse vergelijkingssites die kredietverstrekkers vergelijken. Er zitten behoorlijke verschillen tussen de sites onderling. Het is daarom verstandig om goed te vergelijken voordat men een lening afsluit en aanbiedingen op het internet tevens te raadplegen.

De rente die men uiteindelijk daadwerkelijk betaalt hangt van een aantal factoren af. De bank zal een afweging gaan maken hoe groot het risico is wat de bank loopt met de lening. Er wordt gekeken naar BKR registraties en hoe je in het verleden afloste. In de regel zal daarom iemand die weinig verdient en hierdoor minder speelruimte heeft een hoger rentepercentage betalen dan iemand die veel kan aflossen. Ook maakt de hoogte van de lening een behoorlijk verschil. De rente bij een lening van 25.000 euro is lager dan bij een lening van 2.500 euro. Doorgaans zijn de rentepercentages bij de kleinere banken het best. De voorwaarden voor de leningen zijn bij de grote banken daarentegen wel weer beter.

Vaak willen banken naast de lening ook betalingsbeschermers verkopen. Mocht dit een voorwaarde voor een lening zijn dan is er misschien weinig keus. Is dit niet het geval dan moet je als lener even goed nadenken of een betalingsbeschermer echt nodig is. De lening zal er namelijk honderden euro’s duurder door worden.