Incassokosten

lenen kost geld
Hoe hoog mogen incassokosten zijn? Je leest af en toe berichten van mensen die honderden euro’s extra moeten betalen aan incassokosten. Mag dit zomaar van de wet?

Incassobureau
Veel mensen zijn onbekend met het feit dat iedereen een incassobureau kan beginnen. Er zijn geen wettelijke regels voor. De serieuze bureau’s zijn aangesloten bij branchevereniging Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (NVI). Zij houden zich aan bepaalde gedragsregels en hebben een geschillenregeling. Een incassobureau moet altijd eerst een schriftelijke aanmaningsbrief sturen. In de aanmaningsbrief moet staan dat men 14 dagen de tijd heeft om te betalen. Ook staat in de brief hoeveel incassokosten zullen worden geheven als er niet betaald wordt.

Heb je pech dan krijg je te maken met een incassobureau dat niet is aangesloten bij de branchevereniging. Deze niet aangesloten incassobureaus zijn vaak minder professioneel en vragen soms torenhoge incassokosten die niet eens opgelegd mogen worden. Deze ‘cowboys’ doen er alles aan om je te intimideren zodat je de rekening betaalt en zij hun commissie innen bij de opdrachtgever. Soms lijkt het bedrag aan incassokosten absurd maar pas op: vaak klopt het en is het wettelijk correct.

Kosten bij kleine factuur
Er zijn wettelijke regels voor incassokosten. Bij kleine rekeningen tot €266 mag er maximaal €40 incassokosten worden geheven. Krijg je dus een brief van een incassobureau dat veel meer vraagt dan €40 terwijl je schuld aan dat ene bedrijf minder is dan €266 dan moet je niet betalen. Je moet dan een aangetekende brief sturen naar het incassobureau dat je wel wilt betalen maar niet akkoord gaat met de hoge kosten.

Incassokosten die snel kunnen oplopen
Is je schuld hoger dan €266 dan moet je oppassen want er mogen flinke kosten gerekend worden. Bij een schuld tussen de €266 – €2500 mogen er van de wet 15% incassokosten gerekend worden (!). Over schuld tussen de €2500 – €5000 mag 10% aan kosten in rekening worden gebracht. Stel je raakt achterop met betalen voor je creditcard. Na een redelijke betalingstermijn en een schriftelijke aanmaningsbrief mag de schuldeiser een incassobureau in de arm nemen. Is je schuld bijvoorbeeld €4000 dan mogen er €2500×15% + €1500×10% aan incassokosten worden geheven. Dat is in dit voorbeeld €525. Je begrijpt nu misschien waarom incassobureaus zo hun best doen om mensen het vuur aan de schenen te leggen. Bij betaling van de schuld hebben ze een fikse vergoeding verdiend.

Incassobureau kan beslag leggen?
Een incassobureau heeft niet de juridische macht dat ze beslag kunnen leggen op je inkomsten huis of huisraad. Het incassobureau kan een betalingsregeling voorstellen. Kom je er niet uit dan brengen ze het waarschijnlijk voor de rechter (of de schuldeiser stapt naar de rechter). De rechter kan een betalingsregeling opleggen of een deurwaarder aanstellen. Deze deurwaarder heeft de juridische macht om beslag te leggen op al je zaken. Deze hele gang van zaken zal weer meer kosten met zich mee brengen. Het is daarom belangrijk dat problematische schulden op tijd aangepakt worden. Met een lening van de sociale bank is het mogelijk om in een keer alle schulden aflossen.

Verhuizing
Ben je verhuisd en heb je niet je adres doorgegeven aan de schuldeiser? Dan moet je zeker uitkijken. De aanmaningsbrief wordt gewoon naar het oude adres gestuurd. Je bent dan wel niet bereikbaar maar juridisch maakt dat niets uit. Als het incassobureau achter je nieuwe adres komt dan krijgt men direct de rekening gepresenteerd met de hoge incassokosten.