Minilening

lenen kost geld

Snel krediet nodig?

Er zijn diverse aanbieders op het internet die bedragen van 100 tot 1500 euro lenen zonder BKR. Een aanvraag voor een minilening kan 24/7 gedaan worden en kan in zeer korte tijd geregeld worden voor vaste klanten. De minilening wordt daarom ook wel flitskrediet genoemd.

Borgstelling verboden
In de zomer van 2018 verbood een Nederlandse rechter de borgstelling bij een minikrediet. De rechtszaak was aangespannen door een kredietverstrekker uit het buitenland die geld wilde van iemand met een minilening. De rechter verbood daarop de borgstelling. Kredietverstrekkers van minileningen moeten zich houden aan de Nederlandse wet. De rente van een krediet mag niet hoger zijn dan 15% en daar valt ook een borgstelling onder. Uiteraard vragen kredietverstrekkers van minileningen nog steeds een borgstelling maar feitelijk zijn deze dus verboden. Betaal je echter niet de borg (je staat in je recht) dan zul je zeer waarschijnlijk geen minilening kunnen afsluiten. Een alternatief is wellicht een andere goedkope lening.

Minilening goedkoop?

Een minilening is niet duurder dan als je iets koopt bij een postorderbedrijf. Wehkamp rekent ook het wettelijk maximum van 15% rente op jaarbasis.
Wat een minilening wel duur maakt zijn de mogelijke toeslagen, servicekosten en een eventuele garantiestelling. De kredietaanvraag wordt standaard in paar werkdagen behandeld en daarna na een aantal dagen uitbetaald. Als je niet een hele week wilt wachten dan kan de aanvraag bespoedigt worden tot een aantal uurtjes. Voor een snelle afhandeling worden echter wel extra kosten berekend. Een simpele aanvraag zonder formaliteiten? Dit kost extra geld. Wil je het dezelfde dag gestort hebben dan kost dit wederom extra geld. Ook is het mogelijk dat een kredietverstrekker een garantstelling vraagt. Heb je geen kennis of familielid om borg te staan dan kan de garantstelling gekocht worden. De kosten voor de garantstelling kunnen oplopen tot forse bedragen. De extra kosten maken de minilening best wel duur in vergelijking met een persoonlijke lening of doorlopend krediet bij een gewone bank. Verschil is wel dat je direct 1000 euro lenen kunt.

Korte looptijd minilening

Denk erom dat wanneer de looptijd is afgelopen je het gehele krediet + kosten in een keer moet terugbetalen. Doe je dit niet dan krijgt je vrij snel aanmaningen die geld kosten. Ook kunnen er vertragingsrente en extra incassokosten gerekend worden. Een minilening geeft dus DIRECT krediet maar je moet er wel zeker van zijn dat je het krediet kan terugbetalen.

Kan ik een minilening krijgen?

Om in aanmerking te komen voor een minilening dien je in het algemeen inkomsten te hebben met een minimum van 900 euro netto. Je hebt een Nederlandse ID en bent meerderjarig. Een negatieve bkr notering is in principe geen probleem omdat de kredietverstrekkers zelf de beoordeling doen. Dit mag omdat de bedrijven opereren vanuit Malta en Engeland en hierdoor is een toetsing bij het Bureau Krediet Registratie niet verplicht.

Ferratum & Saldodipje

Ferratum UK Ltd is gevestigd in Liverpool, Engeland. Een andere aanbieder van minileningen is Saldodipje dat een onderdeel is van Ferratum UK Ltd.
Als je een minilening bij Ferratum afsluit betaal je 14% rente (in april 2015). Leningen van 100-200-300 euro hebben een looptijd van 15 dagen of 30 dagen. Leenbedragen van 300-400-500 euro moeten in 30 dagen afgelost worden. De minileningen van 500-600-700-800 euro moeten uiterlijk na 45 dagen betaald worden. Een garantiestelling is verplicht bij Ferratum. Als je iemand kent die financieel borg wil staan voor je minilening dan is er weinig aan de hand en betaal je gewoon de rente. Heb je niemand die persoonlijk borg wilt staan (met handtekening) dan moet je de borg kopen.

Borgstelling kopen bij Ferratum

De borgstelling is een verplicht onderdeel bij Ferratum. Het bedrijf dat de borgstelling verleent is Global Guarantee en dit is gevestigd in Estland. Wat je moet betalen aan borgstelling kosten is afhankelijk van de hoogte van de minilening en de looptijd. Voor een minilening van 100 euro en een looptijd van 15 dagen betaal je 24 euro aan borgstelling. De hoogste kosten voor een borgstelling is bij een minilening 800 euro met een looptijd van 45 dagen: dan bedragen de kosten 255 euro. Bij een afgesloten minilening ontvang je bij Ferratum dan ook twee rekeningen per email. Een rekening van Ferratum voor het leenbedrag en de rente en een andere rekening van Global Guarantee om borg te staan voor de lening.

Cashper

Cashper is een bekende aanbieder van minikredieten in Nederland. Het bedrijf heeft een bankvergunning van de Malta Financial Services Authority (MFSA). Een borgstelling is niet nodig bij Cashper en dit bespaart al veel kosten. Toch wil Cashper natuurlijk ook wat verdienen aan de minilening. Dit gebeurt door klanten een snelle en eenvoudige aanvraag aan te bieden tegen verschillende toeslagen. Kies je voor de gewone aanvraag dan duurt het een week voordat het geld op je bankrekening staat en moet er een volledig ingevulde aanvraag ingediend worden. De klant heeft ook de keuze om een servicebundel te kiezen. Met een servicebundel wordt de aanvraag direct behandeld zonder veel gedoe. Ook mensen met een negatieve bkr notering komen hierdoor in aanmerking voor een minikrediet. Cashpers eigen krediet controle beoordeelt het risico van de gevraagde lening. Bij goedvinden wordt het minikrediet binnen een aantal uur overgemaakt. De kosten voor zo’n snelle aanvraag zijn 20-25% van de minilening.