Lenen zonder vast werk

lenen kost geld

Vaste baan & tijdelijk contract

Of je een vast contract hebt of een tijdelijk werk/ww maakt een groot verschil bij het aanvragen van een lening. Ook spelen de woonlasten een belangrijke rol. Een willekeurig voorbeeld bij de Rabo Bank toont het verschil in uitkomst. Een alleenstaande man met vast werk, salaris €1900 bruto en €350 woonlasten kan €12.500 lenen. Dezelfde man maar nu met een tijdelijk contract kan helemaal niets lenen. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden om te lenen voor uitzendkrachten die al een tijdje werkzaam zijn.

Met Intentieverklaring toch lening

Ook met tijdelijk werk is het mogelijk om geld te lenen. Heb je al twee tijdelijke contracten gekregen binnen drie jaar dan kan je nog een derde tijdelijk contract krijgen. Na die derde periode ontstaat er een wettelijk recht op een vast werk. Als je werkgever tevreden over je is over je tijdelijke werkzaamheden en je wilt graag een lening afsluiten? Vraag dan bij je werkgever om een intentieverklaring. Dit is een verklaring van de werkgever waarin staat dat ze de intentie hebben om je een contract voor onbepaalde tijd aan te gaan bieden. Let op: de intentieverklaring is juridisch niet bindend. Je kan er geen rechten aan verlenen dat je ook daadwerkelijk een vaste baan krijgt. Voor de bank is de intentieverklaring een belangrijk document en kan het de doorslag geven om je een lening of hypotheek aan te bieden.

Lenen met tijdelijk contract

Er zijn een aantal belangrijke veranderingen voor meerderjarige werknemers met een tijdelijk contract. Zo mag de werkgever in een contract van 6 maanden of korter geen proeftijd meer opnemen. Ook mogen er maximaal 3 tijdelijke contracten gegeven worden in een periode van twee jaar.
Hierna heb je recht op een vast contract. Wil je werkgever hier onderuit komen dan moet hij je minimaal 6 maanden geen werk aanbieden bij het bedrijf. Ook nul uren contracten worden beperkt. Als je contract van minimaal 6 maanden niet verlengd wordt dan moet de werkgever je dit uiterlijk een maand van te voren vertellen. Verzuimt je werkgever deze opzegtermijn dan heb je recht op een schadevergoeding van maximaal een maandsalaris.

Hier staat wel iets tegenover voor de bedrijven. De maximale ww periode wordt de komende jaren afgebouwd van 38 maanden naar 24 maanden. Bovendien moeten uitkeringsgerechtigden na een half jaar alle werkzaamheden aanvaarden. De uitkeringsinstantie kan dan mensen korten op hun uitkering als ze bepaalde banen niet aanvaarden.