Lenen met een uitkering

lenen kost geld

Een lening afsluiten met een uitkering is mogelijk maar is vaak niet eenvoudig. De gewone banken zullen de aanvraag niet zo snel in behandeling nemen. Mensen met een AOW, pensioen en WAO (geboortedatum voor 1954) hebben de meeste kans. Als men in de WAO zit wordt de uitkering bij sommige kredietverstrekkers op 70% gesteld in de berekening van wat men kan lenen.

De hoogte van de lening hangt verder af van de persoonlijke situatie: hoe hoog zijn de vaste lasten, heeft men een partner of kinderen? Kortom kosten die het vrije bestedingsruimte direct beinvloeden.

Bijstand en ww: stadsbank

Bijstandsgerechtigden en mensen met een ww-uitkering hebben slechte vooruitzichten om geld te lenen. De leencapaciteit is of te laag (bijstand) of de uitkering is niet langdurend (ww). Een goed alternatief om te lenen is de stadsbank van lening; de sociale kredietbank van de gemeente.

Als je bij geen enkele bank een lening kunt afsluiten of alleen een klein bedrag wilt lenen dan is de stadsbank een goede keuze. De stadsbanken werken namelijk zonder winstoogmerk. Men zal dus geen hoge servicekosten hoeven te betalen. Mensen met een inkomen tot 130% van het minimumloon kunnen bij de stadsbank terecht. Er zijn echter uitzonderingen voor deze grens (van 130%). Mensen die problematische schulden hebben of een negatieve registratie bij het BKR kunnen soms ook bij de stadsbank terecht. Afhankelijk van de stadsbank kan een echtpaar in de bijstand ongeveer 78 euro aflossen voor een lening.

Minilening zonder bkr

Een minikrediet is meestal geen alternatief als je een uitkering hebt. De kredietverstrekkers geven vaak alleen geld aan werknemers met een netto inkomen van 900 euro of hoger. Tijdelijke krachten en zzp-ers kunnen geen beroep doen op een minilening. Bovendien heeft de minilening een korte looptijd (in de regel 15-45 dagen) waarna het gehele bedrag inclusief kosten terugbetaald moet worden. Natuurlijk zijn er ook een paar argumenten dat je het wel overweegt. Er vindt geen bkr controle plaats en de aanvraag kan binnen 10 minuten worden gedaan per mobiel. Bij goedkeuring wordt het geld binnen een werkdag overgemaakt op je bankrekening. Meer info op: minilening afsluiten (Update: sinds de zomer van 2018 is de borgstelling verboden geworden door de Nederlandse rechter).

Auto delen

Een mooi alternatief voor geld lenen is auto delen. Door je auto per dag/uur te verhuren kun je flink bijverdienen zonder uit huis te moeten gaan.