Geld lenen particulier

lenen kost geld

lening van een particulier

Voordeel van lenen bij een particulier is dat er geen BKR toetsing plaats vind en de rente meestal schappelijk zal zijn. Als je leent van familie of een vriend moet je uiteraard wel zeker weten dat je terug kan betalen. Dit is een gevaar van lenen bij een familielid of vriend; een onbetaalde lening kan de relatie totaal bederven. Belangrijk is dat alles op papier wordt gezet en ondertekend door beide partijen. Ook al ken je elkaar nog zo goed.

Meestal gaat het bij een onderhandse lening om grotere bedragen dan bij een minilening. In het contract worden de voorwaarden van de lening gezet, de looptijd en de hoogte van de aflossing. Als de lening direct opeisbaar is dan moet er een marktconforme rente worden berekend van de fiscus. Ook mag de rente niet te laag zijn want dan ziet de belastingdienst dit (bij opgave) als een schenking.

Degene die het geld uitleent moet goed overwegen of de lener in staat zal zijn om terug te betalen. Iemand die al al veel geldproblemen heeft zal waarschijnlijk minder snel terugbetalen dan een werkeloos familielid die op een ww-uitkering zit te wachten. Modelcontracten van een lening aan een particulier zijn te vinden op het internet. Het contract kon men tot 2013 ook laten registreren bij de Belastingdienst maar dat is nu niet meer mogelijk. De belastingdienst registreert alleen nog maar contracten die verplicht geregistreerd moeten worden zoals zaken met pandrecht. Men kan de afspraken nog wel laten registreren bij de notaris.

Geld lenen zonder bkr

Als er geen mogelijkheden zijn om geld te lenen bij een bank zijn er een aantal andere opties om toch aan geld te komen. De eerste is om naar een pandjeshuis te gaan. Waardevolle spullen (auto, sieraden) kunnen worden beleend met de keus om het terug te kopen.

Minilening
Een tweede optie is om via het internet een minilening af te sluiten. De rente van een minilening is net zo hoog als bij een postorderbedrijf. Wat de lening een stuk duurder maakt zijn de servicekosten. Bij een minilening betaal je toeslagen als je direct geld wilt hebben en een eenvoudige aanvraag wilt indienen zonder veel formaliteiten.

Geld lenen van particulier
Een derde optie is om geld lenen van een particulier; dit kan een kennis, familie of vriend zijn. Deze constructie wordt ook wel onderhandse lening genoemd. Omdat je elkaar kent kan de rente laag zijn. Het onderling vertrouwen moet natuurlijk wel aanwezig zijn en mag zeker niet beschaamd worden.