Een zakelijk krediet aanvragen. Waar doe je dat het best? Op het internet verschijnen steeds meer kredietverstrekkers met onbekende namen maar die wel inspelen op de marktbehoeften. Een eenvoudige online aanvraag en een snelle beoordeling binnen 24 uur. Funding Circle is een van die instellingen waar men terecht kan. Het crowdfunding fonds heeft al meer dan 6 miljard dollar uitgeleend via hun platform.
Wat is Funding Circle?
Funding Circle is een crowdfunding platform waarbij investeerders in contact worden gebracht met bedrijven. Als investeerder ontvang je beduidend meer rente bij Funding Circle dan bij de bank. Tegelijkertijd loop je ook meer risico dat het geld niet wordt terugbetaald. Vandaar ook dat de rente hoger is dan bij de gewone bank. Funding Circle probeert zo goed als mogelijk om aanvragers van een zakelijk krediet te screenen. Ben je als investeerder op zoek naar een crowdfunding fonds bekijk dan eens de Funding Circle reviews. Vanaf 100 euro kun je al meedoen als investeerder.
cijfers en bedragen
Het bedrijf werd in 2010 opgericht in het Verenigd Koninkrijk. In 2013 breidde het platform uit naar de Verenigde Staten (2013), Duitsland (2014) en in 2015 naar Nederland. Er zijn op het moment zo’n 81.000 investeerders die geld lenen aan Funding Circle en 51.000 bedrijven die een bedrijfskrediet ontvangen hebben. Sinds de start in 2015 heeft de Nederlandse tak 2000 kredieten verstrekt. De eerste 6 maanden van dit jaar werd 38 miljoen euro uitgeleend. Dat is meer dan in heel 2017. Het bedrijf is inmiddels het grootste crowdfunding platform van Nederland. Het maximum krediet is €250.000.
Bijna 2100 leningen
Funding Circle heeft onlangs een nieuwe statistiekenpagina in gebruik genomen. Op deze pagina is heel transparant aangegeven hoeveel krediet er is uitgeleend en hoeveel leningen een achterstand hebben. Dat laatste is natuurlijk wel van belang. Als investeerder wil je immers je uitgeleende geld terug krijgen. Volgens de statistieken is er in totaal voor 93 miljoen euro aan zakelijk krediet verstrekt. Er zijn thans 2099 leningen in Nederland verstrekt. Een kwart van het uitgeleende geld is inmiddels afgelost. Dit zijn vooral leningen uit de periode 2015/2016. Het openstaande bedrag vormt 73% en de kredieten die moesten worden afgeboekt vormden 2% van het geheel.
Vijftig leningen werden uiteindelijk niet terugbetaald door de leners. Dat is 2% van het geheel. Leningen met 90 dagen of meer achterstand worden geheel afgeboekt. Investeerders zijn dan hun geld in dat project kwijt. Het recovery team van Funding Circle weet meestal wel nog wat geld terug te krijgen maar dat is niet de gehele inleg. Volgens de cijfers op de statistiekenpagina worden slechte leningen steeds beter eruit gehaald. In vergelijking met voorafgaande jaren zijn er minder leningen met een achterstand. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Funding Circle.
Krediet gemeld bij BKR
Funding Circle is geen bank en staat daarom niet onder toezicht van De Nederlandsche Bank. De kredietverlening vindt rechtstreeks plaats tussen investeerders en bedrijven. Echter het platform meldt kredieten aan ZZP’ers en VOF’s wel bij het BKR. Zakelijke kredieten aan BV’s worden niet aan het BKR doorgegeven omdat dit niet verplicht is. Ook als u een betalingsachterstand heeft wordt dit verplicht gemeld aan het BKR.
Commissie
Hoe verdient Funding Circle zijn geld? Dit is door commissie te vragen over de tot stand gekomen leningen. Bedrijven waarvan de aanvraag voor een zakelijk krediet wordt goedgekeurd betalen eenmalig 2-5% commissie over de netto lening. Er staat op we website geen informatie wanneer je 2% betaalt. Vermoedelijk betaal je bij een klein krediet een hogere commissie en bij een groot krediet een lage commissie. Ook betaal je als lener maandelijks 1% servicekosten over de rentebetalingen.
Hoe aanmelden
Er zijn tientallen crowdfunding fondsen waar je als ondernemer terecht kent. Heel belangrijk is dat je een goed ondernemingsplan schrijft waarin je duidelijk aantoont wat je financieringsbehoefte is en hoe je dit gaat terugbetalen. Het crowdfunding platform gaat jouw aanvraag alleen goedkeuren als ze vertrouwen hebben in je plan. Zij moeten zich straks verantwoorden bij de investeerders. Als er teveel afgeboekte leningen zijn dan is dit geen reclame voor het platform. Veel aanvragen van bedrijven sneuvelen omdat het ondernemingsplan slecht uitgewerkt is en hierdoor afgewezen.
Schrijf verder een kort en krachtig verhaal (pitch) waarin je je eigen voorstelt en waarom je geld wilt lenen. Je moet immers de mensen op het crowdfunding platform weten te overtuigen dat ze geld in jouw bedrijf moeten steken. Een goed geschreven pitch levert aanzienlijk meer krediet op dan een slecht geschreven verhaal.