Camper kopen

lenen kost geld

Camper kopen, waar op letten?

Het bezit van een camper maakte de laatste jaren een stevige groei door. Waren er in 2015 nog 90.000 kampeerauto’s geregistreerd, in augustus 2016 werd de grens van 100.000 campers bereikt. De afgelopen 10 jaar is het aantal verdubbeld. Als je een camper wilt kopen: waar moet je op letten?

Wegligging
Belangrijk is dat je niet alleen naar het interieur kijkt maar ook een eindje met de auto rijdt. Hoe is de wegligging en hoe zit de bestuurdersstoel? Alkoof campers behoren tot de goedkopere modellen en hebben veel ruimte maar veel mensen vinden de auto’s niet gemakkelijk rijden.

Welk type kampeerauto
Campers bestaan er in 4 verschillende types. Het goedkoopste model is een bestelwagen die is omgebouwd tot camper. Deze kampeerwagen is erg geschikt als je met zijn tweeen bent en ook graag kampeert waarbij comfort minder belangrijk is. Het tweede type is de alkoof camper die een ruimte heeft boven de autocabine. Voordelen van deze kampeerauto zijn het grote bed boven de cabine en de hoge stahoogte in de camper. Nadelen zijn dat de alkoof het zicht in de cabine verminderd en invloed heeft op het rijgedrag. De half integraal camper is in Nederland het meest populair. De alkoof is geintegreerd in de wagen en vormt een geheel. De wagen oogt hierdoor sportiever. De duurste camper is de integraal camper waarbij de cabine en leefruimte aaneengesloten zijn. De grootste wagens kunnen wel 12 meter lang zijn.

Financiering

Een camper is aanmerkelijk duurder dan een gewone auto. Een tweedehands kampeerwagen verliest meer dan de helft van zijn nieuwwaarde na 10 jaar. Met een lening van 20.000 euro is het mogelijk om een mooie kampeerwagen te kopen. Als je nog een auto in kunt ruilen en/of spaargeld gebruikt zal het budget stijgen. Een autodealer zal geen volledige lening verstrekken voor een 2e hands camper. Ook werken autodealers vaak met huurkoop waarbij men pas eigenaar wordt van de auto als de gehele lening is afbetaald. Het meest gunstig is om zelf een lening af te sluiten bij een bank. Dan heeft men betere voorwaarden en doorgaans een lagere rente.

Prijzen
De Caravan Koopwijzer vermeld 1145 modellen campers. Het duurst zijn de integraal Concorde Liners van automerk Iveco. Het topmodel is 10 meter lang met een stahoogte van 328 cm en inwendige garage voor een kleine personenauto! Het prijskaartje voor dit super premium model is 327.500 euro. Het goedkoopst zijn de Happy alkoof modellen van automerk Citroen. De alkoof Happy 415 kost bijna 41.000 euro nieuw. Er kunnen 4-7 personen in slapen. De McLouis MC4 60G is een prima kampeerwagen in het middensegment (58.500 euro). De wagen heeft een chassis van Fiat-Ducato en is 7 meter lang. Een tweedehands camper kun je zowel op het internet als bij een autodealer vinden. Bij zo’n dure aankoop is een keuring in een garage bijna vanzelfsprekend.